Asparges

af Christian Bitz

Sæsonen for asparges er i fuld i gang i Danmark og starter typisk omkring maj og frem til slutning af juni afhængigt af vejret. Den grønne asparges er for mange noget helt særligt, da den minder dem om barndommen. Mange restauranter i Danmark tager dem også til sig og serverer dem på mange forskellige måder. Den herlige grøntsag stammer muligvis fra Ægypten, hvor den blev dyrket for mange hundrede år siden, men i Danmark har vi taget den til os, som vores helt egen. Den, som ofte ses, er den grønne, der dyrkes på flade marker. Dens smukke søster er hvid og holdes i mørke for at bevare sin skrøbelige farve. Deres smag ligner hinanden, men alligevel er der en stor forskel – også når de tilberedes. De er begge rige på kostfibre, b-vitamin og kalium, men den grønne har langt flere antioxidanter end dens hvide søster. I denne opskrift har jeg valgt at bruge begge og tilberede dem på tre forskellige måder. De er ret enkelt og smager himmelsk. Jeg bruger ofte opskriften som en lille hovedret eller en ret stor forret lidt afhængig af, om vi er to eller fire personer, der spiser.

Velbekomme!

 

Ingredienser

3 bdt. asparges (2 grønne og 1 hvide)

30 gram parmesan

1 spsk. ekstra jomfruolivenolie

1 spsk. citronsaft

8 cherrytomater

10 hasselnødder

½ finthakket rødløg

Salt og peber

Kørvel til pynt

Salt og friskkværnet peber

 

Sådan gør du

  1. Start med hasselnødderne, som sagtens kan laves dages før. Faktisk er det her en super opskrift til at gøre alle slags nødder vildt lækre. De skal blot i ovnen på 120 grader i 2 timer. Så bliver de sprøde og lækre, faktisk bliver de overraskende gode og kan bruges til alt muligt forskelligt. Lav gerne flere end du skal bruge til opskriften her.
  2. Du skal bruge 2 pander og en kasserolle med høje kanter – en grillpande og en slip-let – hvis du ikke har en grillpande, så kan du bruge din gasgrill eller en almindelig pande.
  3. Varm begge pander godt op, sæt en gryde med letsaltet vand over, imens rengør du dine asparges.
  4. De hvide skal skrælles helt fint, så du fjerner alle trævler – pas på de små hoveder på dem. Efterfølgende knækkes og halveres de.
  5. De grønne skal rengøres og knækkes og halveres.
  6. Læg nu halvdelen af de grønne på den tørre grillpande. Læg den anden halvdel på den tørre slip-let pande og steg dem i ca. 3-4 minutter.
  7. Saml de hvide asparges med det medfølgende elastik og sæt dem forsigtig ned i vandet, så de står op, således at hovedet ikke får vand over sig, men blot damp. Hvis de vælter så fortvivl ikke, det skal nok gå. De skal ikke koge voldsomt, blot lige så det bobler en lille smule. De skal have 2 min.
  8. Imens hakker du rødløget fint og halverer cherrytomaterne.
  9. Dine asparges burde være færdige nu, så tag dem af og tilsæt lidt olie på slip-let panden og læg tomater og løg på. Vend dem rundt ved høj varme i 30 sekunder.
  10. Anret nu halvdelen af de grønne asparges med tomat, rødløg og hasselnødder, salt og peber. Næste halvdel river du parmesan udover, lidt olie, citron samt salt og peber. De hvide skal have det sidste olie, lidt kørvel samt salt og peber.