Få en bedre appetitregulering

af Christian Bitz

Mange af os har mange gøremål inden, under og efter aftensmaden – det kan være indkøb, tilberedning, kræsne børn (som vi gerne vil have skal smage på maden) og yderligere aktiviteter inden børnene skal sove. Og så er det helt forståeligt, at mange måltider ikke helt ender i gastronomiske åbenbaringer. Det gælder ofte også, hvis du spiser alene og bare skal have det ”overstået”. I begge tilfælde kan et par små snuptag gøre dig klar til at skrue farten og forventningerne ned til måltidet. Og så vil du også opnå større glæde ved dit måltid – hvilket kan hjælpe dig til en sundere hverdag.

 

Det første du bør tage højde for er, at det tager ca. 20 minutter fra du tager første bid, til du begynder at registrere mæthed. Og på den tid har mange af os formentligt spist op (måske endda lidt for meget), sat i opvaskermaskinen og blevet overrumplet af en overvældende mæthedsfornemmelse. Så med den bevidsthed er vi klar til mere konkrete råd.

 

Mit første råd er at dele måltidet op, som man ofte ser i Frankrig. Her spiser man salat først, dvs. inden hovedretten, hvilket har to oplagte fordele. Du vil få sat gang i din naturlige appetitregulering, så når den tungere hovedret kommer på, så vil du naturligt have lyst til mindre. Den anden fordel er, at du formentligt vil få spist mere grønt, end hvis salaten ”kun” er tilbehør. Lidt mandler, grøntsagsstænger eller ristet rugbrød med humus fungerer præcis lige så godt som en salat og kan evt. indtages i den sidste fase af madlavningen. Forskning har vist, at en sund snack 20-30 minutter inden hovedmåltidet, kan medføre et samlet kalorieindtag der er 15% lavere.

 

Et andet godt råd er at anrette maden på tallerkner i køkkenet og IKKE medbringe fristende gryder og pander ved spisebordet. Det har yderligere den fordel, at du kan anrette en lidt mindre mængde, end det du tror du kan spise, hvilket ofte vil passe godt (hvis du lader din appetitregulering få lidt tid). Og hvis du får lyst til mere, så skal du rejse dig fra bordet, hvilket man oftest ikke orker. Jeg gør i hvert fald sjældent, hvilket har sparet mig for mange overflødige kalorier.

 

Tredje råd går på at spise på tallerkner med et mindre spisefelt. Det er videnskabeligt dokumenteret, at det vil medføre at lavere kalorieindtag, simpelthen fordi tallerknen ser mere fyldt ud. For selv om maden er sund, så skal portionerne stadig begrænses, hvis du vil holde den sunde og slanke linje. Og et mindre spisefelt er en vigtig del af løsningen, for at undgå overspisning.

 

Sidst, men ikke mindst væsentligt, så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan maden smager. Forskning har vist, at det er vigtigt at få tilfredsstillet sanserne, men at vi samtidig ofte har tendens til at overspise, hvis der er for meget lækkert at vælge i mellem. For mange ting, man liiiiige skal smage. Så lav få ting med god intens smag, f.eks. en god kålsalat med kraftig dressing, der virkelig sætter smagsløgene i gang. Brug også gerne stærke krydderier, der har vist sig at kunne mætte og tilfredsstille hurtigere end mindre krydrede retter.

 

Jeg håber, at du med denne viden får lyst til at skrue lidt ned for hastigheden når du spiser. Og lidt op for nydelsen. Det er i min optik nøglen til en sundere hverdag.