Fokus på det som fungerer

af Christian Bitz

Nytår og nytårsforsætter hænger uløseligt sammen. Måske er du en dem, som har lovet dig selv at du vil spise sundere, begynde at træne mere, holde op med at ryge eller noget helt fjerde. Det er højsæson for radikale ændringer, men er der realisme bag de gode intentioner? Ellers går der ikke længe før alt er ved det gamle. Og så har du jo ikke opnået andet end dårlig samvittighed.

 

Hvad nu hvis vi vender det om. Og du fokuserer på det, som du plejer at gøre. Prøv en gang at tænke over alt det som fungerer godt i hverdagen. Jeg er overbevist om, at der er langt flere ting som fungerer fremragende end ting du vil ændre. Og hvis det ikke er tilfældet, så tvivler jeg på at tidskrævende sundhedsplaner vil holde i mere end et par timer! 

 

Sundhed starter med at du bliver bedre til at prioritere. Det er de færreste af os, som har godt af, at få flere gøremål og pligter i løbet af dagen. Måske vi højere grad skal begynde projekt sundhed med at skære fra. Hvad er det jeg i hverdagen bruger tid på, som jeg gerne vil have fylder mindre? Og hvilke ting i hverdagen vil vi ikke undvære?

 

Jeg hylder jeg på alle måder når folk ønsker at blive sundere og det er stadig min overbevisning at mange af os vil have glæde af lidt mere sundhed i hverdagen. MEN hvorfor skal det foregå så intenst her i januar? Og hvorfor skal det så ambitiøse planer, som skal lægges oven i en forvejen travl hverdag med alt for mange gøremål?

 

Lad os hylde hverdagen og alt det som vi ikke kan eller skal ændre. Prøv så at justere et par ting, som ikke kræver ekstra tid, f.eks. flere grøntsager i alle din måltider. Lidt mere fysisk aktivitet i løbet af dagen, f.eks. en rask gåtur på 10 minutter som transport. Eller 10 armbøjninger på arbejdspladsen. Eller sætte lidt mere fart på løbeturen. Eller hvad der nu passer ind. Det vigtigste er, at du får det gjort og at du ikke føler, at du vælger noget fra eller går glip af noget. Jeg er sikker på de realistiske ændringer vil få stor betydning og give lyst til mere. Og måske gøre dig bedre til at prioritere i hverdagen. Skulle du få lyst til at hoppe på fitness-bølgen, så vent et par uger. Centrene er langt mere indbydende i februar end de næste par uger, hvor de er helt overfyldte.

 

God vind med DIT projekt sundhed, som heldigvis hverken behøver være tidskrævende, dyrt eller besværligt. Det kan endda være rasende hyggeligt hvis du gør det sammen med den eller dem du holder af!