Kære regering…

af Christian Bitz

Den 15. august 2018 udtalte jeg i TV2 Nyhederne at noget af det mest effektive til at gøre en befolkning sundere, er ‘forbud og tvang’. Jeg sagde en del mere (på News og kl. 18), men det blev klippet ud i 19-Nyhederne. Meget forståeligt faldt min udtalelse ikke just i god jord hos vores Fødevareminister, som netop havde lanceret regeringens strategi for mad, måltider og sundhed.

 

Jeg vil gerne uddybe min pointe da meget få mennesker – inkl. mig selv – opfatter ‘forbud og tvang’ som noget positivt. ‘Forbud og tvang’ skal forståes som lovgivning om f.eks. mere undervisning i Madkundskab i skolerne. Eller som dengang Danmark, som det første land i verden, forbød transfedt i fødevarer, hvilket har reddet tusindevis af mennekeliv og været til inspiration for mange andre lande, som har fulgt dette enestående initiativ. Eller hvad med én gang for alle at forbyde rygning på skoler og gymnasier (også uden for skolernes matrikler)?

 

Jeg ved det deler vandene og mange – inkl. regeringen – hylder det frie valg. Det gør jeg også, men det ændrer bare ikke særlig meget ved folkesundheden, hvor vi har et gigantisk problem med bl.a. overvægt og livsstilssygdomme, som koster samfundet milliarder af kroner og forringer livskvaliteten for den enkelte.

 

Vi har en kæmpe social polarisering når det gælder sundhed. Dem som har flest ressourcer bliver sundere og sundere (bortset fra at de drikker for meget alkohol) og de dårligst stillede i samfundet bliver mere og mere usunde.
Frivillige mærkningsordninger og oplysningkampagner virker primært til at få dem allerede har godt styr på sundheden, til at blive endnu sundere. Og ikke til at dem der har mest brug for det.

 

Jeg er stolt af at bo i land der har en regering som laver en strategi for mad, måltider og sundhed. En strategi som er lavet på baggrund af 10 anbefalinger, som jeg og 9 andre eksperter har udarbejdet for regeringen. 10 anbefalinger, som indeholdt konkrete forslag, involverende initiativer og en lille-bitte smule lovgivning, som vi mener kan skabe en fremtid med mere sundhed og bedre smag for alle – ikke mindst vores børn og unge.

 

Vores rapport, som der ikke er så voldsomt meget tilbage af i regeringens strategi, kan findes her: www.madvirker.dk. Jeg ser frem til en god dialog og masser hårdt arbejde fra os alle. Fordi hverken regeringen, du eller jeg kan gøre særlig meget alene. Vi skal stå sammen og løfte i flok. Vi skal samarbejde, lytte og tage ansvar – og alle skal være med: detailkæder, organisationer, foreninger, ministerier, eksperter og hver enkelt af os.
Vi skal være ambitiøse og realistiske. Vi skal ikke alle være enige, men en konstruktiv dialog og en klar mission om at gøre en forskel. Jeg tror på det.

 

Alt godt!