Sundere hygge

af Christian Bitz

Findes der en sund måde at hygge sig på?  Et spørgsmål som jeg meget ofte får og som repræsenterer mange af os helt almindelige danskere, der gerne vil krydre en sund hverdag med hygge, forkælelse og nydelse. Den gode nyhed er, at du med et par enkle tricks kan blive langt bedre til finde balancen, så du kan nyde både sundere snacks, uden det er kedeligt, og de mere syndige UDEN at få dårlig samvittighed.

 

Vi er fra naturens hånd skabt med en sød tand. Og en præference for salt og fedt. Vi er med andre ord skabt til at kunne lide de usunde sager, der ofte findes frem, når vi skal hygge os. Det kan vi ikke løbe fra – og hvis vi prøver, så går der ikke lang tid, før vi bliver indhentet af chokoladeskildpadder og Haribo-mix! Vores krop kræver simpelthen nydelse og belønning. Så jeg vil anbefale, at du accepterer din hyggetrang og så arbejder med lidt sundere alternativer – bare en gang i mellem.

 

Jeg synes, at du skal starte med at udfordre det dogme, at hygge ofte rimer på mad og drikke af mindre sund karakter. Og at sundere valg vil gøre det kedeligt. Sådan behøver det bestemt ikke være. Jeg har gode erfaringer med f.eks. at servere hjemmebagt fuldkornsbrød og lidt god olivenolie eller humus som en snack. Eller mandler ristet på en tør pande og så overhældt med lidt soja. Det kunne også være udblødte og kogte kikærter vendt med citron og salt. Det er lette salte snacks, som fint erstatter de mere fede chips, etc. – og som giver en langt bedre følelse i hele kroppen, uden at nogen savner noget. Hvis vi taler de mere søde snacks – i sundere forklædning, så har jeg givet lidt eksempler nedenfor.

 

MEN der skal jo også være plads til ÆGTE nydelse uden nogen former for sunde betænkeligheder! Hvis du har en sund hverdag, hvor du spiser varieret, så er der selvfølgelig også plads til at skeje ud. Det bedste du kan gøre er at sætte det lidt i system. Hjemme hos os har vi fredagsslik, som vi sætter stor pris på. Og ingen får dårlig samvittighed, fordi det (næsten) kun er om fredagen. Og så smager slik bare lidt bedre end gulerodsstave. Jeg sætter stor pris på et glas vin til maden, men jeg vil gerne indrømme, at jeg ofte har svært ved at nøjes med det ene glas, når nu flasken først er åben. Heldigvis er der efterhånden en del gode muligheder for at købe gode 37,5 cl flasker, hvilket passer godt, hvis hverdagen lige skal gøres lidt hyggeligere – uden at det vel at mærke bliver for festligt!

 

Eksemplet med en mindre flaske illustrerer en af mine vigtigste pointer ved hygge og nydelse: God kvalitet i mindre mængder – og så fuld fokus på at sanse og opleve smagsoplevelsen. Heller spise lidt af noget godt end at fylde sig med en masse ringe kvalitet. Hvis vi følger den retningslinje, så går det sjældent helt galt med sundhedstilstanden eller samvittigheden. Og det synes jeg bestemt ikke går på kompromis med opfattelsen af hygge. Tværtimod. Det viser ansvar og omsorg for dem du hygger med, at du rent faktisk serverer noget af god kvalitet, som alle kan sætte pris på at nyde i mindre mængder.

 

Søde og lidt sundere snacks til hyggestunder

  • Lidt god mørk chokolade
  • Frosne stenfri vindruer (smager næsten lige så godt som vingummier)
  • Æble i skiver med citronsaft og kanel
  • Mandler ristet på en pande med lidt honning