Sundere sommer

af Christian Bitz

Sommeren er over os, og de fleste af os tænker en del på grillpølser, rosé og isvafler. Men sommeren er også den tid på året, hvor vi har bedst tid til at gøre noget for os selv. Det er i og omkring den lange ferie, at roen og det overskud, som mange mangler i hverdagen, indfinder sig.  Sommeren er med andre ord det perfekte tidspunkt til at prioritere sunde ændringer. Hvor sund skal din sommer være?

 

Det er ikke fordi jeg vil spolere din sommer med klidkiks og lange træningspas i stramt tøj…, men jeg synes, det er vigtigt at tænke over din sundhed. Vi har mange gode og forhåbentligt varme måneder foran os, hvor det kan være fristende at stemple helt ud sundhedsmæssigt. Men så er der bare ikke meget at skyde med, når hverdagen melder sig igen på den anden side. Derfor synes jeg, det handler om at sætte sundhedsbundniveauet højt og komme gennem sommeren på den bedste måde. En måde hvor rosé og overskud går hånd i hånd! Og hvor du kommer skarpere tilbage til hverdagen, når sommer lakker mod enden.

 

Sæt mål

Begynd med at sætte dig 1-2 mål som du vil nå. Det kan f.eks. være et motionsløb, som du vil deltage i til august.  Eller det kan være du vil spise flere grøntsager i løbet af dagen. Eller lidt gymnastik/træning hver morgen i ferien?

Det er vigtigt, at det er realistiske mål, som du kan nå – det må ikke være for ambitiøse mål, så det bliver en plage og genstand for dårlig samvittighed, når du ikke kan følge med.

 

Tænk over, hvordan du får skabt tid til at nå dine mål. Og glæd dig over, hvad du når, i stedet for at ærgre dig over, at du måske kunne have gjort det endnu bedre. Der ligger noget god mental træning i at være tilfreds med det du når, i stedet for at hænge sig i om du kunne have gjort tingene bedre.

 

 

Prioritér

Det kræver en indsats at prioritere sundhed, og indrømmet, det er lettest bare at lade være med at gøre noget som helst! Men sundhed udelukker jo ikke nydelse og alle de gode sommerting. Tværtimod! En nutella-mad fra morgenstunden smager bare bedre, hvis du ved, at den bliver brændt af på en løbetur lidt senere på dagen. Det synes jeg i hvert fald.

 

Jeg er med årene blevet bedre til at prioritere og respektere mine valg. Når jeg f.eks. snupper et glas vin eller to. Eller en god kugle is med mine børn. Jeg nyder det i fulde drag og accepterer, at jeg f.eks. ikke står så knivskarpt som for 10 år siden, hvor jeg slet ikke tillod mig selv noget usundt. Og det var bestemt ikke den krop værd. I dag er jeg lykkeligere og roligere end nogensinde. Jeg sætter stor pris på den balance i livet, hvor det ene ikke udelukker det andet.

 

Så lad os kysse sommeren velkommen og hylde de lange lyse dage, hvor der er masser af tid til at være aktiv. Lad os begejstres af gode venner og familie. Ta’ kontrollen og blive lidt sundere på din egen måde.  Med ønsket om at du får en fremragende sommer, som du kan nyde i fulde drag.

 

 

Mine sunde prioriteter denne sommer:

-Masser af bær og grøntsager dagen lang

-Løb eller træning 5-6 dage om ugen

-Masser aktivitet i løbet af dagen – bruger en skridttæller og vil over 10.000 skridt hver dag